Kirkko on usein kylän tai kaupungin näkyvin monumentti. Merkittävin osa vanhimmista säilyneistä rakennuksista onkin juuri kirkkoja. Kirkkojen arvoa lisää vielä se, että suurin osa on edelleen seurakuntien käytössä. 1700-luvun loppupuoli oli perinteisten lauta- tai paanukattoisten kirkkojen rakentamisen vilkasta aikaa. 1800-luvun alkupuolella keskikupolisesta ristikirkosta tuli erityisen suosittu. Peltikatto yleistyi kirkoissa 1800-luvun loppupuolella valssatun pellin tultua käyttöön. Myös kupari yleistyi kattomateriaalina. Kuparikaton etuna on, ettei sitä tarvitse säännöllisesti maalata eikä kuparikatto ruostu tai sammaloidu.
Hyvästä hoidosta ja säännöllisestä huollosta riippumatta kirkollisissa rakennuksissa tehdään ajoittain myös korjauksia. Museovirasto ohjaa ja valvoo kirkollisten rakennusten sekä niiden ympäristön hoitoa ja korjausta. Rakennushistoriaselvitys on korjaushankkeen suunnittelun ja rakennuksen ylläpidon perusta. Selvityksen avulla muodostetaan kokonaiskuva rakennuksesta ja sen ominaisuuksista, sillä kirkkojen korjaustöissä tulee vaalia rakennetun ympäristön kauneutta ja kulttuuriarvoja.
IKJ Rakennus Oy:llä ymmärretään kirkollisten kohteiden erityispiirteitä ja yritys on korjannut useita kirkkojen kuparikattoja. Kuparipellin asentaminen kattoon vaatii aina erityistä ammattitaitoa. IKJ Rakennuksen Jouni Soramäki kuvailee kuparia joustavaksi taipuisaksi materiaaliksi, josta osaavien kattopeltiseppien käsissä työstetään monimuotoisia kattoprofiileita, kouruja, syöksytorvia ja koristeita. Ammattitaitoinen peltiseppä saa pehmeän kuparin taipumaan mitä erilaisimpiin, tyylikkäisiin ja persoonallisiin muotoihin, hän lisää. IKJ Rakennus hankkii kuparilevyä ja kuparinauhaa kattosaneerauksiin Helsingin Raudalta. Jouni kehuu Helsingin Raudan varaston keskeistä sijaintia pääkaupunkiseudulla käteväksi, sillä hyllystä voi myös itse hakea tarvittavan materiaalin. Helsingin Raudalla huolehditaan myös, että saatavuus varastovalikoimassa on aina ajan tasalla.
Jouni pohtii, että hyvälaatuinen kuparimateriaali maksaa enemmän kuin joku toinen markkinoilla oleva kattorakenne, mutta tulee pitkässä juoksussa halvimmaksi. Vaikka kuparin hinta elää kovasti, Helsingin raudalla on aina kuparin hinta kohdallaan, hän arvioi. Kuparin patinoitumista edistävät ulkoilman ja hapettumisreaktion lisäksi ilman saasteet, katolle kohdistuvat tuulet ja meren läheisyys. Patinoituminen ei kuitenkaan heikennä kuparin kestävyyttä vaan muuttaa ainoastaan kuparikaton ulkonäköä kirkkaasta ruskeaksi ja lopulta vihreäksi, kun kuparin vihtrilli tulee pintaan. Kupari voidaan myös esikäsitellä halutun väriseksi, jolloin lopullinen väri näkyy jo asennusvaiheessa. Kuparia työstetään edelleen käsityönä kuten ennen vanhaan. Yksi IKJ Rakennuksen ammattilaisten käsityön taidonnäytteistä ovat päärautatieaseman pylväiden kattokoristeet, Jouni huomauttaa. IKJ Rakennuksen ammattitaitoista kuparilevyn käsittelyä voi ihailla myös Kansallismuseon pääsisäänkäynnin ovien pellityksissä.